Sædanalyse (spermogram)

Denne testen gir en måte å evaluere sædcellenes konsentrasjon, struktur og motilitet på. Sædanalysen kan resultere i en av følgende diagnoser: Astenozoospermi (betydelig reduksjon av spermatozoon- motilitet), teratozoospermi (mer enn halvparten av sædcellene har strukturmessige avvik) og oligozoospermi (veldig lav konsentrasjon av sædceller).

En reproduksjons-spesialist vil gi deg råd om mulige behandlingsmetoder. Den vanligste behandlingen for ufruktbarhet i de tilfellene som er nevnt ovenfor, er en kunstig inseminasjonsprosedyre ved hjelp av ICSI (innsprøytning av sædceller inn i eggcellen). Under mikroskopet i laboratoriet velges da de mest motile og morfologisk hensiktsmessige spermatozoaene ut; så sprøytes disse spermatozoene inn i eggcellen ved hjelp av en tynn nål. I sjeldne tilfeller med svært lav produksjon av sædceller, kan det gjennomføres en såk. testikkelbiopsi. Sædcellene som hentes fram i løpet av denne biopsien kan benyttes til ICSI-prosedyren.

Klinisk sædanalyse

Før en mann gir fra seg en sædprøve til analyse, må han avstå fra seksuell omgang i minst tre dager, men ikke mer enn en uke. Mannen anbefales å ikke bade eller ta badstue på testdagen og dagen før, og å avstå fra å drikke alkohol kvelden før. Det er tilrådelig å utsette sædanalyse i to uker hvis mannen har brukt antibiotika eller nylig har blitt frisk igjen etter sykdom. For å sikre analysens nøyaktighet, anbefales det å oppbevare sædprøven på klinikken for å unngå misvisende degraderende parametre på grunn av at forskjellige fysiske faktorer inntreffer og påvirker sædprøven som følge av transport.

NB! Denne analysen er avgjørende for å kunne vurdere graden av en manns fruktbarhet

Begrepet normozoospermi brukes om ejakulater av normal mengde, motilitet og parametre mht. morfologi.

En sædanalyse kan vise ulike typer endringer i sædkvalitet, og blant disse såk. oligozoospermi – dvs. lav sædkonsentrasjon -, asthenozoospermi – dvs. dårlig sædmotilitet - og teratozoospermi – dvs. tilstedeværelse av sædceller med unormal morfologi. Den endringen i sædkvalitet som oftest oppdages gjennom klinisk praksis er såk. oligoasthenoteratozoospermi (OAT), en kombinert patologi som regnes som en av de vanligste årsakene til mannlig infertilitet.

10-15 % av ufruktbare menn rammes av azoospermi, fullstendig fravær av spermier i ejakulatet.

Azoospermi kan deles inn i tre hovedtyper:

  1. Obstruktiv azoospermi (38%), som er forårsaket av hindringer i uttømmelsesrøret på grunn av medfødte abnormiteter, og de kan også skyldes infeksjon eller skade.
  2. Ejakulasjons-azoospermi (2%), som er knyttet til ejakulasjonsforstyrrelser.
  3. Ikke-obstruktiv azoospermi, som er relatert til nedsatt spermatogenese (60 %). De viktigste årsakene som fører til ikke-obstruktiv infertilitet er hypofyse (hormonmangel), medfødte misdannelser, varicocele, kryptorkisme, skader, svulster, testikkelvridning, betennelse i testiklene på grunn av kusma, effekter av medisinering og miljø. 

Følgende funn av sædanalyse er også ofte til stede:

  1. Necrozoospermi – dvs. fravær av levende sædceller i sæden
  2. Cryptozoospermi – dvs. et svært lavt antall motile spermier i sæden
  3. Pyospermi – dvs. et uvanlig høyt antall hvite blodlegemer i sæden på grunn av betennelse. Denne tilstanden kan kreve en ekstra mikrobiologisk analyse av ejakulatet for å finne årsaken til betennelsen og velge adekvat behandling.
 
Ask your questionclose
* - Felt som må fylles ut
Call