Hvordan reservene i eggstokkene reduseres med alderen

Aldring er den største fienden for kvinners reproduktive liv, som starter med den første menstruasjonen og varer fram til overgangsalderen. I dag legger kvinner større innsats ned i det å bygge seg en karriere, og ikke familie, og derfor blir de gift senere enn våre forfedre. Vi kan utsette det å få barn, men det er ikke mulig å stoppe vår biologiske klokke og aktivere den når vi føler oss klare.

Til forskjell fra menn, taper kvinnenes fruktbarhet seg raskere, og det på grunn av eggstokkene, som eldes raskere enn livmoren, hypofysen, bukspyttkjertelen eller annet vev i kvinnekroppen. Aldringsprosessen påvirker både antallet egg og kvaliteten på eggene i eggstokkene. De reduseres og når et punkt der det ikke lenger kan produseres mer levedyktig avkom.

Det er kvinner som fortsatt produserer nok hormoner for å få menstruasjon, men det å ha regelmessige menstruasjoner viser deg ikke hvordan situasjonen er for dine eggreserver i eggstokkene , for de kan fortsatt være lave.

Naturlig reduksjon I eggstokksreservene


Hver kvinne kan gå gjennom flere tester som vil kunne brukes til å vurdere en kvinnes eggstokkreserve. En av de mest brukte er AMH - Anti-Mullerian-hormontest. For å gjennomføre denne testen kan det tas en blodprøve i løpet av en hvilken som helst menstruasjonssyklus. 3. dag i syklusen er det mulig å teste FSH-nivå (follikelstimuleringshormon) og østradiolnivå. Det er også mulig å måle eggstokkens størrelse og antall antrale (hvilende) follikler ved hjelp av vaginal ultralyd. Som bildet ovenfor viser, reduseres med alderen eggstokkstørrelsen og antallet antralfollikler, og det er en sammenheng mellom antallet antralfollikler og antall rekrutterte egg som potensielt kan bli fruktbare.

Tester som anbefales for vurdering av eggstokksreservene


Etter å ha fått resultatene av disse testene, anbefaler legen den mest hensiktsmessige behandlingen for pasientene - IVF- eller eggdonasjonsbehandling. Det siste alternativet - med ungt genetisk material fra giver - gir kvinnene mulighet til å bli mor der disse ikke kan produsere egne egg lenger, men fortsatt kan gjennomføre en fødsel og oppdra et barn.

Etter hvert som kvaliteten på eggene blir dårligere etter 35-årsalderen, er det viktig å være 100 % sikker på at embryoer som skal brukes til implantasjonen er genetisk sunne og at kvinnen ikke vil kunne oppleve spontanabort. Etter 45-årsgrensen er bare hvert 9. egg fruktbart og klart til å bli til et genetisk friskt barn.
I disse tilfellene brukes PGS (genetisk screening før implantasjon)til å velge bare de best utviklede og genetisk friske embryoer.

Ved iVF Riga-klinikken gjennomfører vi trombofili- og PAI-genetiske tester på kvinner; basert på disse resultatene er det mulig å unngå spontanaborter for de som har problemer med normal blodsirkulasjon.

Antallet follikler er en flott gave til hver kvinne fra den tiden vi kom til verden for første gang, og hvordan vi bruker denne gaven i vårt videre liv - det er vårt eget valg.

Dessverre inntreffer overgangsalderen hos noen kvinner selv i tidligere alder - det kalles for tidlig eggstokksvikt. I disse tilfellene produserer kvinnene egg med redusert evne til å bli befruktet og utvikle seg normalt. Også eggstokkene og dermed eggene vil kunne bli skadet av kreft, kjemoterapi som en del av kreftbehandling, stråling, alvorlige bekkeninfeksjoner, og i sjeldne tilfeller er kvinner født uten en av eller begge eggstokkene.
Takket være den teknologiske utviklingen innen medisin, har unge kvinner mulighet til å forsikre seg selv gjennom å få fryst ned og lagret sitt genetiske materiale til framtidig bruk.

Nedfrysning av egg

Kontakt våre pasientbehandlings-koordinatorer:
Jelena Silkalna
Jelena Silkalna
Kontakt!
Marina Valetko
Marina Valetko
Kontakt!
Nadia Hrolenko (ex Runce)
Nadia Hrolenko (ex Runce)
Kontakt!
Zita Gaidule (på barselsorlov)
Zita Gaidule (på barselsorlov)
Kontakt!

Følg oss i sosiale medier
 
Ask your questionclose
* - Felt som må fylles ut
Call