Celleprøver

1. Onkocytologisk undersøkelse (kreftundersøkelse) av livmorhalsen

Onkocytologiske celleprøver er den mest effektive måten for diagnostikk av livmorhalsen eller som en metode for påvisning av celleforandringer, fordi disse endringene kan være tegn på et tidlig stadium av livmorhalskreft. Onkocytologiske celleprøver gjør det mulig for oss å få informasjon om endringer i livmorhalsen (dvs. de smaleste og laveste delene av livmoren) – inkl. forstadier til kreft og tegn på svulster. For å gjennomføre celleprøver, vil en gynekolog kunne bruke en slikkepott eller en spesialbørste – og å ta løs celler fra overflaten av livmorhalsen med disse. Etter det blir celleprøven undersøkt i laboratoriet ved hjelp av mikroskop for å oppdage eventuelle forandringer på et tidlig stadium. En onkocytologisk undersøkelse må utføres en gang hver 12. måned, selv om følgende praksis brukes i en rekke europeiske land: I tilfeller der den onkocytologiske rapporten ikke viser noe uvanlig, gjennomføres neste undersøkelse først tre år etter med tanke på at livmorhalskreft ikke utvikler seg så fort.

2. Mikrobiologisk

Analyse av vaginal mikroflora. En gynekolog vil ta celleprøver fra bakre del av skjedehvelvet ved hjelp av en slikkepott eller en spesiell børste. Etterpå vil celleprøven bli undersøkt i et laboratorium ved bruk av mikroskop. Denne metoden for diagnostikk bistår av vurdering av hvorvidt det forekommer betennelser og infeksjoner i skjeden. På denne måten er det mulig å oppdage soppinfeksjoner, gonoré, trichomonas, stafylokokker og andre smittestoffer.

I tilfeller der det er mistanke om smittestoffer som ikke vises gjennom normale celleprøver vil det bli utført beskyttende vaksinasjon (via livmorhalsen, bakre del av skjedens hvelv, urinrøret etc.) - denne testen er mer nøyaktig og gir en mulighet til å finne en optimal behandlingsform.

 
Ask your questionclose
* - Felt som må fylles ut
Call