Full gynekologisk undersøkelse (konsultasjon + ultralyd-undersøkelse + blodprøver, dersom slike trengs)

Vanligvis består en slik undersøkelse av flere faser:

1. Legens samtale med pasienten

Spørsmål som ofte stilles, dreier seg om følgende:

 • Din helsetilstand
 • Besvær og onder
 • Benyttede prevensjonsmidler
 • Menstruasjonssyklusen (lengden og spesielle kjennetegn, dvs. hva som var karakteristisk for disse)
 • Du vil bli bedt om å fortelle om kroniske og tidligere sykdommer, operasjoner, tidligere graviditet og fødsel (hvis du har gått gjennom slike) - foreløp og spesielle kjennetegn (hva som var karakteristisk for disse) osv.

2. Undersøkelser i den gynekologiske stolen

 • Undersøkelse av kjønnsorganene utvendig, evaluering av lymfeknuter
 • Undersøkelse ved hjelp av et såk. vaginal spekulum (legen vil sette inn et sterilt medisinsk instrument - som kalles et vaginal spekulum - inn i skjeden og slik undersøke skjeden og livmorhalsen, samtidig som det tas celleprøver). Denne metoden gjør det mulig å evaluere skjedens og cervix uterisʼ struktur, så vel som å finne mulige sykdommer. Vanligvis medfører ikke denne prosessen noen ubehag for kvinnen; dette kan imidlertid forekomme hvis en patologisk prosess er i gang eller hvis kvinnen er redd/nervøs. Derfor er hennes muskler anspennet og det vil forstyrre undersøkelsen.
 • Underøkelse av bekkenet
 • Gjennomføres på kvinner som har hatt et seksualliv - legen stikker sin langfinger og pekefinger inn i kvinnens skjede, idet han/hun får hjelp fra den andre hånden, som plassert på fremre bukvegg. Slik palperer han/hun livmoren og livmorvedhenget. Denne metoden er perfekt for å foreta påvisninger knyttet til livmoren, eggstokkene og eggleder-sykdommer, samt for å diagnostisere graviditet m.m.
 • For de av kvinnene som ikke har hatt et seksualliv, gjennomføres denne undersøkelsen på en annen måte - legen stikker sin pekefinger inn i kvinnens endetarm og får bistand fra den andre hånden, som er plassert på fremre bukvegg, han/hun vil palpere livmoren og livmor-vedhenget.
 • I noen tilfeller foretas det som en ekstra metode – en såk. rektovaginal undersøkelse (gjennom skjeden og endetarmen samtidig) - denne anbefales for kvinner på 30 år og eldre.

3. Ultralyd

Ultralyds-undersøkelse av organer i det mindre bekkenet gjennomføres hos kvinner på såk. transabdominal måte (gjennom den fremre delen av bukveggen) eller på såk. transvaginal måte (gjennom skjeden). Ved hjelp av transvaginal amerikansk diagnostikk er det mulig å tidlig i svangerskapet oppdage ikke- ondartede og ondartede formasjoner på livmor og eggstokker, urinrør-patologi, betennelsesprosesser, vannlatingslidelser og årsaker til urininkontinens, samt å overvåke eggstokkenes follikulære apparat under behandling av ufruktbaret. For vellykket gjennomføring av abdominal amerikansk diagnostikk, er full blære nødvendig, og det anbefales også å drikke 500-700 ml væske to-tre timer før undersøkelsen. For å finne skjulte patologier, råder vi deg til å gå gjennom denne undersøkelsen en gang i året, og det selv når du ikke merker noen besvær eller plager. (Hvis skjulte besvær eller plager allerede er funnet, bør legen din sette opp en tidsplan for ytterligere undersøkelser).

4. Undersøkelse av melkekjertler

Dette er obligatorisk prosedyre, ettersom melkekjertlene er et hormonavhengig organ.

Det utføres idet kvinnen er plassert i liggende eller stående stilling. Legen vil undersøke nøye og deretter palpere melkekjertlene, etter å ha evaluert deres form, struktur, symmetri, følelse av smerte og andre faktorer.

5. Ytterligere tester vil kunne være nødvendig, slik som for eksempel:

Full blodprosent; urinprøve; biokjemisk blodprøve; blod-koagulogram; ulike typer hormontesting; blodtype, Rh-faktor, Rh-antistoffer (noe som er viktig for gravide kvinner); tester for infeksjonssykdommer, m.m. Den behandlende lege vil fastslå nødvendigheten av de testene som er nevnt ovenfor og planlegge når de skal gjennomføres.

6. Andre undersøkelsesmetoder

For eksempel hysterosalpingografi, hysteroskopi osv. – ved behov.
 
Ask your questionclose
* - Felt som må fylles ut
Call