Koronavirus og menns reproduktiv helse

IVF Riga
https://www.ivfriga.no/nyheter.html2020-06-16
Man vet at koronaviruset smitter hovedsakelig som dråpesmitte (ved hosting, nysing og pusting) – men selvsagt er det aktuelt å lure på om det også kan overføres ved seksuell kontakt. Foreløpige undersøkelser viser at hos et mindretall av COVID-19-smittede menn (ca 15%) finnes viruset i sædvæsken. Men 30 dager etter infeksjonen konstateres ikke viruset lenger hos de fleste.
Det er ikke helt klart om menn med koronaviruset i sæden kan smitte partneren sin ved seksuell kontakt men for sikkerhetens skyld bør alle COVID-19-smittede menn bruke kondom under samleie  for minst en måned. I tilfelle av aktivt infeksjonsforløp anbefales det å holde fysisk avstand fra partneren sin for å forebygge smitte ved dråper (fra luftveier).
På klinikken «iVF Riga» hjelper vi par, deriblant par med alvorlige fertilitetsproblemer, som ofte behøver assistert befruktning.
Det er dermed på plass å spørre
om man kan bruke sæden til en mann som er COVID-19 positiv i kunstig befruktning.
Med de medisinske teknologiene som anvendes nå til dags er det ikke er et problem i det hele tatt – i flere år har det vært mulig å bruke sæd fra menn med andre virussykdommer som hepatitt og HIV. I sånne tilfeller trenger man bare en spesiell behandling som skiller sædcellene fra viruset.
Et annet spørsmål er om det ikke ville være smartere å vente litt til mannen er helt frisk, for en virusinfeksjon kan sikkert påvirke den generelle helsetilstanden og også sædkvaliteten.
Om det er mulig, er det sikkert best å vente. Men hvis assistert befruktning ikke kan utsettes av en eller annen grunn (og det er mulig hvis, for eksempel, kvinnen blir behandlet og forberedt til assistert befruktning og mannen blir plutselig smittet med koronaviruset), trenger man ikke å være bekymret fordi vi har tilgang til moderne medisinske teknologier for å utføre befruktning på en trygg måte.

Back
 
Ask your questionclose
* - Felt som må fylles ut
Call