Sædanalyse: Hva er formålet?

IVF Riga
https://www.ivfriga.no/nyheter.html2020-07-06
En sædanalyse gjennomføres for å vurdere fertilitet hos menn. Sædtestene vurderer og beskriver de ulike parameterne forbundet med sæd. Testresultatene kan variere sterkt, da sæd påvirkes av mange faktorer, som alkoholbruk, røyking, trening og alder. For å få de beste dataene, anbefales det å gjennomføre to sædanalyser i løpet av tre uker.
For å få presise resultater, er det viktig å forberede seg til sædtesten på riktig måte, da fastsettelse av diagnosen og behovet for behandling vil avhenge av resultatene. Menn bør unngå seksuell aktivitet i minst tre til fem dager, men ikke mer enn en uke, før testen for å unngå at ejakulasjonsvolumet og antall sædceller senkes. Lengre avholdsperioder kan føre til at fullmodne sædceller dør, og dermed vil ikke resultatene være representative for den faktiske situasjonen. Du bør også unngå røyking, alkohol og usunn mat. Energidrikker og sterk kaffe bør også unngås.
Rutinemessig sædanalyse (spermogram) inkluderer en beskrivelse av sædens utseende, motilitet og morfologi, antall sædceller, og en MAR-test. Beskrivelsen av sædens utseende inkluderer volum, viskositet, flytningstid, agglutinasjon, og ejakulatets pH-verdi. Analyse av sædens morfologi viser prosenten av sædcellene med normal utforming. Dette er viktig fordi sædcellenes hoder inneholder genetisk informasjon. MAT-testen måler tilstedeværelsen av antisperm-antistoffer på sædcellens overflate, som er ansvarlige for kroppens immunologiske reaksjon til sæd.
En kompleks sædtest inkluderer spermogram (sædanalyse), sædfunksjonstest, og DNA-fragmenteringstest.
En sædfunksjonstest måler sædens modenhetsnivå og evne til å befrukte et egg. Umodne sædceller vil ikke kunne befrukte egget, noe modne sædceller kan gjøre da de har spesielle reseptorer på hodene sine som hjelper dem med å finne og befrukte egget.
En DNA-fragmenteringstest for sæden (Sæd-DNA-fragmenteringstest) utføres for å måle hvor mange sædceller som har fragmentert DNA. Dette vises som et brudd på DNA-forbindelsene i en eller begge DNA-fibrene. Dersom bruddet påvirker genene som er nødvendige for utvikling og implantering av embryoet, kan embryoet dø. I enkelte tilfeller kan DNA-fragmenteringen reduseres.
Dersom det ikke finnes noen sædceller i ejakulatet, kan pasienten få diagnosen azoospermia.
For å finne årsaken til azoospermia, kan det gjennomføres fruktosetest og alfaglukosidasetest. Fruktosetesten måler mengden fruktose som fins i ejakulatet. Fruktose forsyner energi som brukes til sædens motilitet og vitalitet, samt dannelsen og utviklingen av sæd. En alfaglukosidasetest kan finne sekresjonsfeil i bitestiklene og den assosierte nedgangen i sædkvalitet.
Etter at sædtestene er utført, anbefales det at du konsulterer en androlog som kan gi kommentarer om resultatene og foreslå mulige løsninger dersom det avsløres noen problemer.

Back
 
Ask your questionclose
* - Felt som må fylles ut
Call