PRP behandling

Rekonstruksjon av endometrium og eggstokk ved hjelp av PRP behandling (autologt blodplaterrikt plasma)

iVF Riga-klinikken utfører en ny, avansert metode for behandling - rekonstruksjon av endometrium og eggstokk ved hjelp av PRP behandling (autologt blodplaterrikt plasma).
PRP behandling brukes for å gjenopprette menstruasjonssyklus og follikulogenese hos kvinner i menopausen og perimenopausen (i perioden før klimakteriet).
PRP behandling (autologt blodplaterikt plasma) er behandling med eget blodplasma beriket med blodplater - blodceller som inneholder mange alfa-granulater med et stort antall vekstfaktorer. Vekstfaktorer spiller en nøkkelrolle i vevregenerering, aktiverer cellevekst og fornyelse. Når høykonsentrerte blodplate-avledede faktorer sprøytes inn i det skadede eller atrofierte vevev, aktiveres vevshelbredende og regenererende prosesser. Vekstfaktorer i blodplaterikt plasma anses å stimulere eggløsning i eggstokkene.

Bruk av PRP behandling i gynekologi

 • Som en alternativ terapeutisk metode i tilfelle kronisk endometrit og endometriose. Disse sykdommene kan initiere betennelsesprosesser som kan gjøre embryoimplantasjon vanskelig ved både naturlig graviditet og IVF-sykluser. Anvendelse av PRP-innsprøytning bidrar til å eliminere betennelsesprosesser i livmoren, samt øke aktiviteten til progesteronreseptorene som stimulerer riktig vekst av endometrium og i sin tur bidrar til implantasjonen av embryoene. Etter denne behandlingen er det mulig å fortsette med IVF-behandling med bedre resultater.
 • I tilfelle av ovariesviktssyndrom fremmer PRP behandling ovarieforyngelse. Hvis en skal sprøyte PRP inn i eggstokkene til kvinner i menopausen og perimenopausen, er det mulig å sette menstruasjonssyklusen i gang, noe som gjør det mulig å motta og deretter befrukte eggene som er produsert i kvinnenes eggstokker.

Denne innovasjonsteknikken kan hjelpe kvinner som skal føde i framskreden alder eller med ovariesviktssyndrom. Imidlertid bør det forstås at PRP behandling ikke er noen metode for assistert reproduksjon; det er en teknikk for restaurering av menstruasjonssyklus og follikulogenese i de spesifikke tilfellene.

Faser av PRP behandling

PRP behandling utføres i flere stadier. Først blir det tatt en prøve på 8-20 ml perifert blod fra pasienten. Så blir dette blodet plassert i en sentrifuge og sentrifugert - delt inn i komponenter. Røde blodlegemer og leukocytter blir fjernet fra blodet, noe som etterlater blodplater. Platene blir deretter konsentrert. Denne teknikken gjør det mulig å oppnå blodplaterik plasma med en blodplatekonsentrasjon 3-5 ganger høyere enn i perifert blod.

Indikasjoner:

 • Kronisk endometritt og endometriose
 • Pasienter med dårlig utviklet endometrium som ikke kan oppnå ønsket nivå av endometrisk tykkelse for vellykket embryooverføring
 • Kvinner med menopause og perimenopause
 • Ovariefeilsyndrom
 • Tilbakevendende IVF-syklusfeil

Hvor trygg er PRP behandling?

Ingen bivirkninger av PRP-behandling har blitt konstatert. Siden pasientens eget blod brukes til innsprøytningen, er eventuelle allergiske reaksjoner ekskludert og full biokompatibilitet sikret.
Anvendelsen av PRP-injeksjoner kan virke forskjellig på ulike kvinner. Derfor er det vanskelig å si hvor mange egg som kan genereres etter PRP-terapi: Det avhenger av tilstanden i kvinnens reproduktive system før prosedyren, og også av reaksjonen på PRP behandling. Uansett er selv spontan eggløsning og produksjon av enkeltegg hos kvinner i menopausen og perimenopausen, når eggstokkene allerede praktisk talt er atrofiert, et gjennombrudd mht. reproduksjonsteknologier som potensielt kan gi en sjanse til graviditet med egne egg.
Denne metoden har blitt brukt siden 2015 og har allerede blitt testet på mer enn 700 kvinner; den er kunngjort på tre internasjonale kongresser, har vist gode resultater og tilstandsforbedringer.

PRP behandling for ufruktbarhet hos menn

iVF Rigas andrologisenter tar hånd om de forskjellige problemene ved mannlig infertilitet. Det er viktig at vi kan behandle ufruktbarhet i de mest kompliserte tilfellene.

Hvorfor trenger du PRP-behandling?

PRP behandling (autologt blodplaterrikt plasma) er behandling med eget blodplasma beriket med blodplater – blodceller som inneholder mange alfa-granulater med et stort antall vekstfaktorer. Vekstfaktorer spiller en nøkkelrolle i vevregenerering, aktiverer cellevekst og fornyelse. Når høykonsentrerte blodplate-avledede faktorer sprøytes inn i det skadede eller atrofierte vevev, aktiveres vevshelbredende og regenererende prosesser.

Formålet med prosedyren er å initiere og aktivere spermatogenese (spermaproduksjon) i testiklene.

Denne prosedyren er en nyskapning, og på grunnlag av slik den sist fremstår er den fortsatt på eksperimentstadiet. Imidlertid er det kjent at PRP behandling er i stand til å stimulere og reparere celler, og PRP-injeksjoner er med hell brukt i mange tilfeller av sykdommer, slik som leddgikt og artrose (der PRP injiseres i leddene), i tilfeller av hårtap, ufruktbarhet hos kvinner (PRP-injeksjoner i eggstokkene eller endometrium) osv. Dessuten lykkes det i henhold til de tilgjengelige dataene i ca 50 % av tilfellene, i den grad at sæd under testikulærbiopsi kan oppnås for medisinsk befruktning.

Innovativ PRP behandling av testiklene hjelper de mennene som er diagnostisert med ufruktbarhet til å få egne barn.

Indikasjoner:

Oligozoospermia < 10 million/ml

 • FSH > 10, normalt eller lavt testosteronnivå
 • Ultralyd av testikler - normal eller diffus endret ekkogenitet, ikke inkludert pasienter med lokale formasjoner eller diffus mikrokalsinose.
 • Negative tumormarkører (LDH), alfa-fetoprotein, fritt HCG)
 • Normal karyotype, negative mikrodelesjoner av Y-kromosomet (oligozoospermia < 5 million/ml)

Nødvendige undersøkelser av testiklene for PRP behandling

Før prosedyren for PRP-behandling av testiklene og etter tre og seks måneder vil følgende undersøkelser bli gjennomført:

 • Ultralyd av testikler
 • Blodprøver for FSH, testosteron, LH, SHBG, LDH, alfa-fetoprotein, fritt HCG, fullstendig blodtelling
 • Spermogram, DNA-fragmenteringstest, HBA-test, Interleukin-6 i sæd
 • Konsultasjon hos androlog
 
Ask your questionclose
* - Felt som må fylles ut
Call